Kategoriarkiv: Information

Glöm inte att skicka in information till oss om vad er konstförening gör under Konstens Vecka (v.40). Årets konstbildningstema är Konst och arkitektur i offentliga rummet. Kanske kan er konstförening arrangera en skulpturvandring, en happening eller performance i det offentliga rummet, ett samtal om konst i det offentliga rummet, en graffitiworkshop eller liknande. Sveriges Konstföreningar kommer att producera ett tryckt program och en affisch som kommer att distribueras runt om i landet. Vill ni ha med information om era arrangemang som har anknytning till årets tema så behöver vi era uppgifter senast den 5 augusti. Konst möter konst Fem konstnärer väljer var sitt offentligt konstverk och skapar under Konstens Vecka ett nytt konstverk, en performance eller en happening relaterat till det valda verket. Det är grunden för projektet ”Konst möter konst” en del av Sveriges Konstföreningars temaår om Konst och arkitektur i offentliga rummet. De fem konstnärerna som medverkar är:…

Läs mer

Glöm inte att beställa gratis affischer till Konstens Vecka. Skicka ett mail till info@sverigeskonstforeningar.nu med antal affischer ni vill beställa (max 10 st per förening). Berätta även vad er förening/distrikt gör under Konstens Vecka så vi kan lägga ut det på Konstens Veckas hemsida. Det är den sidan vi kommer att hänvisa till när vi skicka ut pressmeddelanden etc om vad som händer under Konstens Vecka. Även i år kommer Konstens Vecka att avslutas med konstföreningarnas dag på Moderna Museet i Stockholm den 7 oktober.

Konstens Vecka 2011 avslutades i helgen med en fantastisk dag på Moderna Museet i Stockholm. Ett 70 tal representanter för konstföreningar från hela Sverige hade samlats för att lyssna på föreläsningar om konstföreningarnas betydelse för konstlivet, om hur kultur får oss att må bättre och en introduktion till den storslagna utställningen ”Manet, Turner och Twombley” som nyligen öppnades på Moderna Museet. Vi vill tacka alla distrikt, konstföreningar och konstföreningsmedlemmar för alla de evenemang och utställningar som ni har arrangerat under Konstens Vecka. Konstens Vecka återkommer nästa år, vecka 40 som vanligt, och vi hoppas att ännu fler distrikt och konstföreningar vill vara med och manifestera betydelsen av ett levande konstliv i hela Sverige, både i allmänna konstföreningar och på arbetsplatskonstföreningar.

Nytt för i år var att distrikten kunde söka projektbidrag för olika evenemang under Konstens Vecka.  Distrikt Bohuslän, Västergötland, Östergötland och Jämtland-Härjedalen har tilldelats projektbidrag på 5000 kr vardera för att kunna genomföra olika manifestationer och evenemang under Konstens Vecka.

Sedan starten 2006 har intresset för Konstens Vecka stadigt ökat varje år, förra året, 2009, var inget undantag. Distrikt Jämtland-Härjedalen arrangerade som vanligt ett fullspäckat program i länet. Bland annat visade man skyltfönsterutställningar i Östersund där konstnärer från länet ställde ut ett verk var i ett stort antal skyltfönster längs gågatan.  Samtliga gallerier i Östersund höll också öppet och hela centrum surrade av konst. Även runt om i hela länet arrangerade konstföreningarna utställningar och evenemang. Det var inte bara själen som fick sitt lystmäte mättad med konst under Konstens Vecka utan det fanns även möjlighet att fylla magen. Distriktet Jämtland-Härjedalen lanserade för första gången en Konstens Vecka bakelse  i samarbete med TÖRNERS KONDITORI och konstnären MalinMatilda Allberg . Grafiken hade som vanligt sin givna plats under Konstens Vecka. I Värmland arrangerade konstföreningen i Ransäter-Munkfors en stor grafikutställning med 7 kollektioner ur Sveriges Konstföreningars Grafikbank och Kiruna Konstgille visade grafiska tekniker, och hade vernissage med berättarafton på…

Läs mer

Helsingborgs Konstförening ställde under Konstens Vecka 2009 ut 123 konstnärer i lika många skyltfönster i Helsingborgs City. Man bjöd också in Lars Vilks för att utföra en performance i samband med återinvigningen av Davidsstatyn på Stortorget. Performancen väckte, inte oväntat, en hel del uppmärksamhet i media.

Anders Rasmusson, distriktsledare i Jämtland-Härjedalen tilldelades i september 2009 Östersunds kulturpris för sina insatser med Konstens Vecka. I motiveringens sägs det att Anders ”starkt bidragit till att lyfta konsten i länet och på ett positivt och framåtsyftande sätt fått en rad föreningar i Östersund och länet att samarbete med ett gemensamt syfte”.

Mitt i Värmland, närmare bestämt i Munkfors, nere vid Klarälvens strand ligger ett gammalt järnbruk med anor från 1600-talet. I det gamla brukskontoret, en stor byggnad på runt 300 kvm, uppdelade på tre stora rum med höga fönster och fem mindre rum hittar man Ransäter-Munkfors konstförening. För tillfället pågår en stor utställning med sju kollektioner ur Sveriges Konstföreningars Grafikbank som är en del av Konstens Vecka, en riksomfattande manifestation för konsten som varje år hölls under v.40. – Några av verken är ju mycket stora i formatet. Ellen Cronholms ”Trattformade förmedlare” har vi plats för och det är fascinerande att betrakta denna långa bild och vars detaljer efter en stund växer ut i rummet, berättar kassören i föreningen Göran Hogen. Allt verkar alltså vara frid och fröjd, men ett ovädersmoln har nyligen dykt upp och hotat föreningen. Hyresvärden planerar att sälja av fastigheten och risken är stor att den idag…

Läs mer

Under Konstens Vecka 2009 lanserade distriktet Jämtland-Härjedalen i samarbete med TÖRNERS KONDITORI och MalinMatilda Allberg Konstbakelsen Palett. Bakelsen var gjord av viol- och hallonmousse skiljda av ett krispigt havreflarn och med ett tunt lager marsipan föreställande Sveriges Konstföreningars logga på toppen. Åsa Rimmi och MalinMatilda skapade konstbakelsen Palett som fanns till försäljning under Konstens Vecka på  TÖRNERS KONDITORI, Storgatan 24, Östersund. Konstens Veckas bakelse 2009 av TÖRNERS KONDITORI & MalinMatilda Allberg.

Inför 2010 års upplaga av Konstens Vecka har vi gjort en ny hemsida. Redan nu kan föreningar och distrikt beställa affischer och börja skicka in material om vad som händer under vecka 40.

10/10