Vad hände under 2009 – en summering

Vad hände under 2009 – en summering

Sedan starten 2006 har intresset för Konstens Vecka stadigt ökat varje år, förra året, 2009, var inget undantag.

Distrikt Jämtland-Härjedalen arrangerade som vanligt ett fullspäckat program i länet. Bland annat visade man skyltfönsterutställningar i Östersund där konstnärer från länet ställde ut ett verk var i ett stort antal skyltfönster längs gågatan.  Samtliga gallerier i Östersund höll också öppet och hela centrum surrade av konst. Även runt om i hela länet arrangerade konstföreningarna utställningar och evenemang.

Det var inte bara själen som fick sitt lystmäte mättad med konst under Konstens Vecka utan det fanns även möjlighet att fylla magen. Distriktet Jämtland-Härjedalen lanserade för första gången en Konstens Vecka bakelse  i samarbete med TÖRNERS KONDITORI och konstnären MalinMatilda Allberg .

Grafiken hade som vanligt sin givna plats under Konstens Vecka. I Värmland arrangerade konstföreningen i Ransäter-Munkfors en stor grafikutställning med 7 kollektioner ur Sveriges Konstföreningars Grafikbank och Kiruna Konstgille visade grafiska tekniker, och hade vernissage med berättarafton på Malmfältens folkhögskola med konstnären Siv Labba.

Sveriges Konstföreningars stora utställning om konst och konsthantverk, ”Tingens Talan i Teoriernas Tid” avslutade sin turnering under Konstens Vecka med vernissage på Sundsvalls museum lördagen den 3 oktober och söndagen den 4 oktober hölls ett seminarium och samtida konst och konsthantverk.

Sedan några år tillbaka har skyltfönsterutställningar varit populära inslag under Konstens Vecka och i Kungsbacka arrangerade man konstutställning i innerstadens skyltfönster och workshops på Konstnärshuset. I Kungsbacka avslutade man  veckan med kulturnatta, då man visade Helena Blomqvist fotoutställning  ”The last golden frog”,  man ordnade poesi i bokhandeln, konstfilm på biografen, konsert med Räfven och Augustifamiljen med gästerna Titiyo, Ebbot och Theodor Jensen.

Även hos Helsingborgs konstförenings arrangerade man en skyltfönsterutställning med 123 konstnärer i lika många skyltfönster i Helsingborgs centrum.

Vaxholms Konstförening och Konst i Roslagen arrangerade under Konstens Vecka samlingsutställning med lokala konstnärer och öppna ateljéer i Vaxholm, Rindö och Resarö.

Som sagt en hel del spännande saker hände förra året, 2010 kommer att bli minst lika intressant och spännande.