Intervju med Ransäter-Munkfors Konstförening

Intervju med Ransäter-Munkfors Konstförening

Mitt i Värmland, närmare bestämt i Munkfors, nere vid Klarälvens strand ligger ett gammalt järnbruk med anor från 1600-talet. I det gamla brukskontoret, en stor byggnad på runt 300 kvm, uppdelade på tre stora rum med höga fönster och fem mindre rum hittar man Ransäter-Munkfors konstförening. För tillfället pågår en stor utställning med sju kollektioner ur Sveriges Konstföreningars Grafikbank som är en del av Konstens Vecka, en riksomfattande manifestation för konsten som varje år hölls under v.40.

– Några av verken är ju mycket stora i formatet. Ellen Cronholms ”Trattformade förmedlare” har vi plats för och det är fascinerande att betrakta denna långa bild och vars detaljer efter en stund växer ut i rummet, berättar kassören i föreningen Göran Hogen.

Allt verkar alltså vara frid och fröjd, men ett ovädersmoln har nyligen dykt upp och hotat föreningen. Hyresvärden planerar att sälja av fastigheten och risken är stor att den idag mycket fördelaktiga hyran som föreningen betalar kommer att höjas, vilket naturligtvis oroar:

– Det kan vara slutet på vår glansera och då går nog luften ur oss alla som har kunnat jobba med detta i nu 10 år.
Men än så länge lyser den Värmländska solen över bruksidyllen där konstföreningen är granne med Lars Lerin.
– Beträffande Lerinmuséet så ligger det alldeles bredvid och drar till sig osannolika skaror av människor som hänvisas till oss om vi har nån aktivitet på gång förklarar Hogen.

Lars Lerin präglar naturligtvis bygden på många olika sätt. Varje år delas det t ex ut ett stipendium till komiken Fridolf Rhudins minne bestående av en kostym. Kostymen sys upp av Lerins Kläder, en butik som startades av Lars Lerins farfar. Årets Fridolf Rhudin pristagare blev Lasse Åberg, och konstföreningen passade i samband med prisutdelningen på att knyta kontakten, vilket resulterade i en mycket uppskattad utställning med Lasse Åberg hos konstföreningen.