Ljungandalens konstförening ställer ut Karl Newman

Ljungandalens konstförening ställer ut Karl Newman

Varmt välkomna till Ånge Konsthall på lördag den 8/10 kl 12.00 då KARL NEWMAN från England föreläser och visar sin konst i utställningen Northern Lines.

Utdrag från hans Artist Statement:

När jag under åren arbetat från min lilla ateljé i England har jag reflekterat över vad Ånge och dess tåganknytning har betytt för mitt konstnärsskap.

Särskilt nu under pandemin och i ett mer hotat Europa har tågets roll som sammankopplare blivit uppenbar för mig.

Under mina sommarvistelser i Sverige samlade jag material för framtida tavlor genom att skissa och fotografera Ånge bangård.

När jag återvänt till min ateljé förvandlades dessa skisser till målningar.

Tågmiljön med sina elektriska ledningar, spår, växlar och slipers innebär mycket inspiration för mitt konstnärsskap. Det är form, kontraster, linjer och färger. Varje gång jag står på plattformen så ser jag nya beståndsdelar till nästa verk och det gör mig glad. Ånge bangård fungerar som en evig inspirationskälla för mig.

Svalorna är återkommande motiv i mina sommarmålningar. De är laddade med symbolik och fungerar som länk mellan naturen och det som är skapat av människohand- frihet kontra kontroll.

Identifikationen med svalorna som flyttfåglar är stark för mig. Som liten besökte jag alltid Sverige på sommaren för att sedan återvända till England när det blev höst.