Konstens Vecka i Hälsingland och Gävleborg

Konstens Vecka i Hälsingland och Gävleborg

Temat för Sveriges Konstföreningar under Konstens Vecka är i år Arbetets konst. I Gävleborg är vi fyra konstföreningar som tillsammans med konstnären Maria Norén bjuder in till konstupplevelser i form av performance i det offentliga rummet.

Först ut är:

  • Söderhamn, Gågatan, den 28 september .
  • Ljusdal Stadsparken 30 september
  • Delsbo, Torg  1 oktober
  • Hudiksvall, gågatan 3 oktober.

ALLA DAGAR 12.00 – 14.00

Maria Norén arbetar i sin performance med de olika kommunernas självbild och de företag som är eller har varit med att skapa dessa. Glada Hudik till exempel som är ett gammalt uttryck som lever kvar från den tid då stora ”handelsbåtar” la till i hamnen och besättningen roade sig iland. Men hur glatt är det idag egentligen med alla nedläggningar som varit? I Söderhamn bodde Maria i sin barn och ungdom, då många arbeten försvann och arbetslösheten var stor. I Ljusdal jobbar Maria med träindustrin och hur den har format samhället och människorna där. i Delsbo är det de stora gårdarna och kulturen kring dräkterna som är arbetet och som gestaltas i en performance

På alla platser kommer Maria Norén arbeta med följande; fotografera, filma och bygga en skulptur, varva med ord och skådespeleri. Hon talar kring genus och arv, självbilder och hat, patriarkat och normer, ensamhet och tvåsamhet, kärlek, arbete, glädje, mobbing och utanförskap av alla de slag.

I Delsbo bygger Maria nya folkdräkter, med mönster och arv från tradition till nutida mönster. Hur är det att bära kläder för ett speciellt ändamål. Arbetar med bördor i folkdräkt, frågor kring burkas, lätt, tyngd, plast och så vidare.

I Söderhamn bygger hon en skulptur av tidningstexter/ mediabilden/åskådningar om allt negativt som händer i världen. Hon bygger ett manifest i godhet.

I Ljusdal arbetar konstnären med självbilder och genus frågor där hon utgår från Barbies och  bygger ett patriarkat. Timmer kommer naturligtvis vara med.

I Hudiksvall bygger Maria en ledsen teatermask av enkäter som folk svarat på.

Konstnären kommer att använda publiken i bilder, forskning och i varje konstverket. Där av ligger det luft för möten och kommunikation, ”

”Jag har alltid undrat över vad det är som driver människan. Vad är det som gör att vi vill lära oss vissa saker? Vad är det som gör att vi gör, att vi har en handling? Vad är det som driver i oss? Varför väljer vi att säga saker högt och varför vill vi förändring och rörelse?
Vad driver asfaltsläggaren, tomatodlaren och konstnären framåt?
Varför håller vi på och håller på och håller på och håller på?” Säger Maria

Medverkande konstföreningar:

Hälsinglands konstgille, Hudiksvalls konstgille, Dellenkultur och Söderhamns konstförening.

Kontaktpersoner för de olika orterna:

Ljusdal – AnnaKarin Aster 070-6723102

Hudiksvall – Catarina Almqvist 076-805 0095

Delsbo – Anette Spjutsvik 070-692 5813

Söderhamn – Anders Norén 073-428 0080

Välkomna till Konstens vecka!