Kulturvalet.se jämför partiernas kulturpolitik

Kulturvalet.se jämför partiernas kulturpolitik

Vilket parti är du kulturpolitiskt? Det kan du testa på kulturvalet.se, Sveriges första kulturpolitiska valkompass. Genom att svara på tretton snabba ja- och nej-frågor jämför du dina åsikter med riksdagspartiernas.

­– Trots kulturens stora betydelse för vårt välbefinnande och för samhället, diskuteras sällan kulturfrågorna i valrörelsen. Därför erbjuder vi medborgarna ett verktyg för att ta reda på var partierna står kulturpolitiskt, säger Katarina Jönsson Norling, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation som är en av de tio bild- och formorganisationer som står bakom kulturkompassen.

Moderaterna och Socialdemokraterna svarar likadant på nio av tretton frågor. Bland annat anser båda partierna att kulturområdet är en självklar del av välfärden och att samhället därför ska erbjuda medborgarna kulturverksamhet av hög kvalitet. Oavsett var man bor i landet ska det finnas ett mångfacetterat utbud av kultur.

På kulturvalet.se kan man även skicka en selfie till den som blir kulturminister efter valet i september med en hälsning om att satsa på konsten och kulturen. Alla selfies och varje enskilt budskap kommer att bli en pixel, en liten bit, av ett porträtt av den framtida kulturministern.

– När den nya kulturministern är utsedd kommer hen att få en tavla som består av alla oss som vill se en mer progressiv kulturpolitik. Alla selfies kommer tillsammans att utgöra en tavla som föreställer den nya kulturministern. Vi hoppas få sitta där tillsammans på väggen i hens arbetsrum och följa det kulturpolitiska arbetet dag för dag, säger Johan Wingestad, ordförande Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare.

Fakta
Bakom www.kulturvalet.se står Konstnärerna Riksorganisation (KRO), Sveriges Konsthantverkare & Industriformgivare, Konstfrämjandet, Bildkonst Upphovsrätt Sverige (BUS), Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare, Svenska Konstnärsförbundet, Konstnärscentrum, Sveriges Konstföreningar samt Skulptörförbundet.

Frågorna i kulturkompassen besvarades av riksdagspartierna och F! i maj 2014. Till vissa av ja- och nejsvaren har partierna lämnat reservationer. Därför fås de kompletta svaren när hela testet är besvarat. Här är en direktlänk till partiernas svar.

Alla selfies kommer att bli en pixel, en liten bit, av ett porträtt av den framtida kulturministern. Denna bild av kulturministern kommer att överlämnas till hen efter valet i september 2014.