Mespropp – årets Konstens Veckabakelse

Mespropp – årets Konstens Veckabakelse

MalinMatilda Allberg, konstnär, KRO-representant i distriktet Jämtland-Härjedalen och initiativtagare till den populära Konstens Vecka bakelsen har för tredje året i rad skapat en ny konstbakelse som fått namnet Mespropp!  Mathias Jansson fick en intervju med MalinMatilda Allberg mellan provsmakningarna av den nya kreationen.

Palett - Konstens Veckas bakelse 2009 av TÖRNERS KONDITORI & MalinMatilda Allberg.
Palett – Konstens Veckas bakelse 2009 av TÖRNERS KONDITORI & MalinMatilda Allberg.

Det är tredje året i rad som du gör en Konstens Veckas bakelse. Hur startade det hela?

Idén till Konstbakelsen kommer sig av att jag är ett ”fika-freak”, som ”är stammis” på flera konditorier runt Jämtland. Det finns nämligen en lång tradition med fika i pappas familj. Farmor, hennes systrar och farfars systrar hade alltid enorma bakningstillställningar och eftersom min farmor och farfar växte upp i gårdarna bredvid varandra fanns en särskild jultradition. Båda fäderna jobbade i skogen och med lantbruk och farmor hade 11 syskon medan farfar hade 12. Varje julafton var det tradition att farmors far och farfars far delade på en stor gräddtårta till alla barnens jubel. De hoppades väl alltid att det skulle bli lite över, men eftersom det var två hårt arbetande karlar med stort sötsug blev det, så vitt jag hört, aldrig något kvar till dem… Det gick i och för sig ingen nöd på dem i och med att det storbakades kakor, ”grovdoppa” (=sockerkaka etc) och bullar i sådana mängder att flera byråer i varje hem var fyllda till bredden.

När Anders Rasmusson pratade om sin idé att servera Ärtsoppa med i olika färger i under Konstens vecka, men inte fått tillstånd av hälsovårdsnämnden var det därför inte långt till ”fika-freakets snilleblixt” med en konstbakelse. Jag tog därför kontakt med Törners Konditori och utarbetade smaker, konsistens, utseende osv med deras konditor 2009, det första året. Det blev en bakelse med violmousee och hallonsmak, givetvis med Loggasnurran i marsipan på toppen vid namn Palett.

2010 hade Törners konditori för mycket annat att stå i så jag kontaktade Wedemarks konditori istället. Tillsammans med konditorn där skapade jag en ny ännu godare bakelse med lite italiensk touch, fast råvarorna var jämtländska; en chokladdoppad mandelbotten med en choklad- och mockakräm (kaffet rostas i Åre), samt hallonpuré i för ett extra sting. Den fick namnet Dolcepaletto (Dolcetto betyder godsak på italienska) och fick väldigt mycket uppmärksamhet.

I år sammanfaller Konstens Vecka  med Matlandethuvudstadens vecka så därför ville jag göra den mer utpräglat jämtländsk i smakerna. På den chokladdoppade mandelbottnen är det därför i år en gräddkräm med en hel del messmör i smaken, som tvist finns det i år en klick hjortronsylt mitt i. Naturligtvis finns fortfarande loggasnurran i marsipan på toppen av bakelsen. I år har den fått det något enklare namnet Konstbakelsen 2011 – Mespropp.

Dolcepaletto - Konstens Veckas bakelse 2010 av Wedemarks Konditori & MalinMatilda Allberg.
Dolcepaletto – Konstens Veckas bakelse 2010 av Wedemarks Konditori & MalinMatilda Allberg.

Det har ju nästan blivit en tradition med en bakelse under Konstens Vecka. Förväntar sig Östersundsborna att det ska bli en ny bakelse varje år nu?

Jag tror faktiskt att Östersundarna numer förväntar sig en ny konstbakelse varje år,  för flera har frågat vad jag tänkt mig för smak i år, men det har jag inte riktigt avslöjat förrän det var klart. Jag ser gärna att det blir en stående Konstens veckatradition och gärna också att bakelsen skulle spridas över landet under veckan.

Förhandsbild av Mespropp - Konstens Veckas bakelse 2011 av Wedemarks Konditori & MalinMatilda Allberg.
Förhandsbild av Mespropp – Konstens Veckas bakelse 2011 av Wedemarks Konditori & MalinMatilda Allberg.

Hur ska den perfekta bakelsen vara när det gäller kombinationen av smak och utseende?

Jag tycker att jag varje år har uppnått den ”perfekta smakkombinationen” med bakelsen, så för tillfället tycker jag givetvis att Messmörskräm på chokladdoppad mandelbotten med en klick hjortron är det ultimata! Det är tur att det inte direkt tar emot med provsmakningen…