Vad händer i distrikten?

Vad händer i distrikten?

Planeringen inför Konstens Vecka 2011 börjar bli klar ute bland distrikt och föreningar.

Varje år har distrikten också möjlighet att söka projektbidrag för olika aktiviteter under Konstens Vecka. I år har följande distrikt beviljats projektbidrag på 5000 kronor: Blekinge, Gävleborg, Sörmland och Östergötland. Men det finns även andra distrikt som har laddat upp med spännande program och aktiviteter.

Blekinge distrikt har under sju somrar arrangerat populära konstläger för ungdomar. På konstlägren har ungdomar under en vecka fått möjlighet att arbete tillsammans med en professionell konstnär med olika konstnärliga projekt. Under Konstens Vecka kommer Blekinge distriktet att arbete med att sprida information och berättat om sina erfarenheter med konstlägret. Lägerdeltagare, konstnärer, politiker och allmänhet från Blekinges alla kommuner kommer att få möjlighet att ta del av erfarenheterna och konstverk skapade av ungdomarna under konstlägret.

Gävleborgs distrikt kommer under Konstens Vecka att ägna sig åt diskussioner kring det offentliga rummet.  Man har bjudit in till en dialog med de ansvariga inom Gävleborgs kommuner om konsten i det offentliga rummet. Lokala konstföreningen arrangerar stadsvandringar, som direkt följs av en diskussion med inbjudna politiker och tjänsteman om vad man anser om nuvarande situation och hur planerna framöver ser ut.

Distrikt Östergötland arrangerar Politikerväckar’n: Varför ska kommunpolitiker stödja konsten? Många mindre kommuner och stadsdelar i större städer som etablerat en konsthall eller motsvarande har genom detta fått uppmärksamhet, främst i det egna närområdet men också långt utanför kommungränsen. Medborgarna får på det sättet möjligheter att se konst och på det sättet utveckla sitt konstkunnande och ofta sin egen självförståelse. Som exempel på detta kan nämnas Tensta konsthall, Virserums konsthall och nu senast Vandalorum i Värnamo. Distriktet kommer därför under Konstens Vecka att bjuda in ansvariga politiker och beslutsförfattare till en diskussion om konsten i Östergötland.

Distrikt Sörmland har flera olika evenemang under Konsten Vecka från stickgraffiti till konstföreläsningar om Kandinsky och Göteborgskoloristerna. Man avslutar veckan med ”100 meter konst” i samarbete med Konstfrämjandet, Eskilstuna konstförening, Folkhögskolans konstlinje och länskonstkonsulenten.

Andra distrikt som planerar aktiviteter under Konstens Vecka är:

Distrikt Bohuslän planerar att under Konstens Vecka arrangera en ceremoni där skulpturen Kosmos av Jan Bergh, som köpts in av Uddevalla konstförening överlämnas  till Uddevallaborna. Uddevalla Konstförenings uppdrag är bland annat att arbeta med konstbildning. Det är vår förhoppning att skulpturen Kosmos, hos några av dess betraktare skall inge känslor som berikar och eventuellt inspirerar till reflektioner kring konstens betydelse.

Inom distriktet Jämtland-Härjedalen upprättar distriktens konstföreningar egna program. I Östersund kommer alla gallerier och andra utställningslokaler har extra öppet och Jamtli museum bidrar med ett gediget program. Det blir “konstskyltning” i affärerna i centrum med “tipsrunda” “Vem ställer ut var?” och lärare och elever vid de estetiska programmen på Palmcrantz-skolan och Vittra medverkar. Så blir det förstås en Konstens Vecka bakelse i år också.

Distrikt Skaraborg uppmärksammar Konstens Vecka genom att välkomna styrelsemedlemmarna till ett inspirerande besök hos Ingegerd och Anders Schönborg i deras hem i Borgunda måndag 3 oktober kl 18-21. Ett besök som kretsar kring textil och foto.